Wat is een Taalontwikkelingsstoornis?

TOS staat voor taalontwikkelingsstoornis. TOS uit zich bij iedereen anders. Ongeveer 266.00 kinderen en jongeren hebben een TOS, In de hersenen van deze mensen wordt taal minder goed verwerkt. Mensen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben daarom veel moeite met het leren van taal. Met extra hulp kunnen mensen met TOS goed meekomen.

Hoe herken je TOS?

Vaak is een taalontwikkelingsstoornis al op jonge leeftijd te herkennen. Praat je peuter nog niet? Lijkt een kind in jouw klas anderen niet goed te begrijpen? Het kunnen belangrijke signalen zijn. Ongeveer de helft van alle tweejarige kinderen die achterlopen in de taalontwikkeling, heeft behandeling nodig. Herken de signalen van TOS Download de app TOS-check of kijk op kindentaal.nl voor een SNEL-test.

Vroeg hulp krijgen

Vaak is een TOS al op jonge leeftijd te herkennen. Een kind met TOS heeft bijvoorbeeld moeite met praten en het begrijpen van taal. Om een kind op de juiste manier te ondersteunen is het belangrijk dat het zo vroeg mogelijk wordt gesignaleerd. Ook daarom is het belangrijk dat meer en meer mensen weten wat TOS is. Dit helpt ouders en leraren in het zo vroeg mogelijk opmerken van een mogelijke TOS.

Behandeling en begeleiding

Auris, Kentalis, VierTaal en Vitus Zuid zijn gespecialiseerd in begeleiding en onderwijs voor deze leerlingen. Lees meer over de mogelijkheden bij de vier instellingen en hoe u zich kunt aanmelden.

Hulp bij TOS

Wil je meer informatie over TOS of ben je op zoek naar professionele ondersteuning? Er zijn in Nederland een aantal onderzoekscentra en instellingen die zich bezighouden met de behandeling en begeleiding van mensen met een taalontwikkelingstoornis. Zoals Pento en de NSDSK.  AurisKentalisVierTaal en Vitus Zuid zijn gespecialiseerd in begeleiding en onderwijs voor deze leerlingen.  In de Stichting Siméa,  Fenac en Siac werken de besturen van denstellingen nauw samen. Op de website van Siméa vind je informatie over de mogelijkheden en het aanmelden bij de vier instellingen.

Er zijn ook ouderorganisaties voor ouders van kinderen met een TOS zoals FOSS/FODOK.  SamenTrOtS en Spraaksaam organiseren activiteiten voor kinderen, jongeren met een TOS en hun ouders.